bilgi

Baker Kisti Nedir? Nerelerde Görülür?

BAKER KİSTİ

Varis hastalığı, damar tıkanıklığı ve diz eklem hastalığı ile sıkça karıştırılabilen Baker kisti iyi huylu olan, patolojik olarak artmış miktarda eklem sıvısı içeren kistik bir hastalıktır. Dizin arka kısmında oluşan baker kisti zamanla büyüyebilen ağrı ve dolaşım bozukluğuna neden olabilmektedir.

Baker Kisti Nedir?

İyi huylu olan, patolojik olarak artmış miktarda eklem sıvısı içeren kistik bir hastalık olup dizin arka kısmında görülen zamanla büyüyebilen ağrı ve dolaşım bozukluğuna neden olan bir hastalıktır. Genellikle varis hastalığı,  damar tıkanıklığı ve diz eklem hastalığı ile sıkça karıştırılan klinik bir tablodur.

Baker Kisti Oluşumu

Baker Kisti Nerelerde Görülür?

En sık görüldüğü bölge dizin arka ve baldır kası olan gastroknemius bölgesindedir. Varis hastalarında yaygın olarak görülmese dahi varis belirtileri ve bulguları ile çoğunluk olarak karıştırılmaktadır.  Baker kisti yapı olarak düzgün yuvarlak ve çoğunlukla yumuşak bir yapıya sahiptir. Diz arkasında görülen bu kist diz bükme ve çömelme sırasında ağrı ve dolgunluk hissi gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Dizin arka bölümünde oluşan baker kisti zaman içerisinde büyürse ağrılara ve dolaşım bozukluğu oluşabilmektedir.

Baker Kisti Neden Olur?

Genellikle 40 yaş üstü kişilerde görülebilen baker kisti, çoğunlukla diz eklemi iltihapları nedeniyle ve eklemlerin fazla sürtünmesi nedeniyle yumuşak dokuda kayganlığı sağlayan sinovyal sıvı birikimi nedeniyle oluşabilmektedir. Ayrıca eklem bölgesinde olan yaralanmalar, travmalar, darbeler ve romatizmal hastalıklar Baker kistinin oluşumuna neden olabilmektedir.

Osteoartrit, romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklar ve gut hastalığı da neden olarak görülebilmektedir.

Kendiliğinden Geçer mi?

Baker kisti vakalarının yaklaşık olarak %70’inin klinik bulgu vermediği ve kendiliğinden kaybolabileceği yapılan çalışmalarda görülmüştür.

 

Baker Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Kistin teşhisinde yapılan fiziki muayene ve yapılan yüzeysel doku doppler ultrasonografi eşliğinde teşhisi konulmaktadır. Tedavisinde çeşitli egzersiz ve ilaçlı tedaviler uygulanabilmektedir. İğne ve enjeksiyon yöntemleriyle aspirasyon metoduyla kistin içerisindeki sıvı boşaltılabilmektedir.

Ayrıca kiste neden olan romatizmal eklem patolojileri gibi hastalıkların da tedavi edilmesi gerekebilmektedir. Baker kistinin takibinde kalp ve damar cerrahisi, ortopedi ve radyoloji birimleri koordinasyonu ile takip edilmesi hastanın kliniği açısından önemlidir.

Baker kisti kansere dönüşür mü?

Bu kist kitlesel bir yapı olduğundan ayırıcı tanıda malign patolojilerden ayırmak için hastanın takibi gerekmektedir. Ancak yapılan çalışmalarda söz konusu kistin kansere dönüşme olasılığı belirtilmemektedir.


 

Baker kisti, genel olarak iyi huylu bir klinik tablo ile seyredip; varis hastalığı, damar tıkanıklığı ve diz eklem hastalığı ile sıkça karıştırılabilmektedir. Baker kisti hakkında instagram sayfamızdaki video özeti aşağıdadır:

Bu makale ile ilgili soru ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.


SORU-CEVAP


ArabicEnglishGermanPersianRussianTurkish
Bizi Arayın
Copyright 2018. Bursa Varis Tedavi Merkezi. Op. Dr. Yunus Keser YILMAZ.
UYARI: Sitedeki içerik telif hakları kapsamında korunmakta olup izinsiz kopyalanamaz. Bu sitede yer alan bilgiler kullanıcıya bilgi vermek ve kamuoyunu bilgilendirme amacıyla
yazılmış olup doktor tavsiyesi yerine geçmez. Bu bilgilerin kişilere uygunluğu hekim kontrolü ve muayenesini gerektirir. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması
veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu sayfa sorumlu tutulamaz. Bursa Varis Tedavi Merkezi