Kılcal varis, damarların deriden çıkıntı yapmayan, çapı 1mm’den küçük genişlemiş, intradermal venül, saç kılı inceliğinde, kırmızı-mor renkli damardır. Telanjektazi olarak ta bilinen örümcek ağı şeklinde olan kılcal damar varisleri deri yüzeyine yakın ince damarların belirgin hale gelmesidir. Genelde kozmetik olarak hastaları rahatsız eden çok ince kılcal damarlardır.
Çoğunlukla uyluğun arka yan taraflarında ve diz altında oluşurlar. Kadınlarda görülme insidansı daha sık olup toplumda her 10 insanın 5-6’sınde görülür. Kılcal varisler Lateral Subdermik Venöz Plexus (LSVP) olarak adlandırılan orta boy varislerle birliktedirler. Ayak bileği çevresi başta olmak üzere bacağın çeşitli bölgelerinde oluşabilirler. Genellikle kendiliğinden oluşup ve bariz bir şikayete neden olmazlar. Yaşla kılcal damar varisleri arttığı için, yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan diğer hastalıklara bağlı şikayetlerde de artış olur.
Kılcal damar varis nedenleri
Kılcal (spider) damar varislerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Özellikle genetik alt yapısı olan ailelerde, damar varisleri olan bireylerde, uzun süre ayakta kalanlarda, şişmanlarda, kadınlarda, gebelerde ve doğum kontrol hapı kullananlarda daha sık rastlanmaktadır. Her yaşta görülebileceği gibi yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar.
Kılcal damar varis tedavisi
Tüm diğer varis çeşitlerinde olduğu gibi kılcal varislerin de tedavisi başarılı olarak yapılmaktadır. Skleroterapi, laser veya radyofrekans uygulamaları kılcal varisleri yok etmeye yönelik tedavilerdir.
Kılcal varis tedavisi ile ilgili yazımıza gitmek için tıklayınız.
Instagram sayfamızı takip etmeyi unutmayınız.
Varis tedavisinde doğru adres!
BURSA VARİS TEDAVİ MERKEZİ
Op.Dr. Yunus Keser Yılmaz
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı