DERİN TOPLARDAMARDA PIHTI OLUŞMASI

Derin ven trombozu ya da DVT vücudunuzdaki derin bir vende oluşan kan pıhtısıdır. Derin ven kan pıhtılarının çoğu alt bacak ya da uylukta ortaya çıkar. Vücudun başka bölümlerinde de ortaya çıkabilir. Her yıl ortalama 1000 kişinin birinde DVT geliştiği düşünülmektedir. Ancak, hastaların çoğunda aşağıdaki risk faktörlerinden biri ya da birkaçı vardır:
- Kan akımının yavaşlaması: Bacak toplardamar kan akımı, uzun süre hareketsiz kalma durumunda, kalp yetmezliğinde ve varis varlığında yavaşlayabilir.
- Kanda pıhtılaşma eğilimi: Protein C ve protein S, Faktör V leiden eksikliği.
- Toplardamar iç yüzeyinde hasar oluşması: Behçet hastalığı gibi bazı vaskülitlerde.
Bacakta DVT gelişirse, genellikle erken dönemde heparin denen kan sulandırıcı iğne yapılır Tromboliz, trombektomi gibi girişimlerle pıhtının daha erken ortadan kalkması sağlanmaktadır. Bu ilaçlar verildikten sonra hastaya ilave olarak 6 ay kadar ağızdan kan sulandırıcı verilerek DVT nin tekrarlaması engellenir.
DVT den sonra pıhtı tamamen eriyebilir ve hastada hiç bir problem oluşmayabilir. Ya da, oluşan iltihap toplardamarlardaki kapakları tahrip ederek, post trombotik sendrom kliniği denen, derin ven yetmezliği meydana gelir.
DVT de en önemli dönem ilk 2 haftadır. Bu dönemde tromboliz veya trombektomi ile agresif bir tedavi uygulanırsa pıhtı erkenden ve tamamen eriyebilir. Geç dönemde, DVT tedavileri başarılı değildir. Ancak, bazı durumlarda stent ile damar tıkanıklığı açılabilir.
Derin bir toplardamardaki kan pıhtısı, kan dolaşımı ile ilerleyebilir. Bu gevşek pıhtıya emboli adı verilir.
Pıhtı akciğerlere gidip kan akımını engellemesi, pulmoner embolizm olarak adlandırılır. Pulmoner embolizm çok ciddi bir durumdur.