bilgi

LAZER VARİS TEDAVİLERİ

1- TRANSDERMAL KILCAL VARİS LAZER TEDAVİSİ

Transdermal lazer tedavisi kılcal varislerde, skleroterapi dışında yaygın olarak kullanılan bir başka yöntemdir. Bu yöntemde, cilt yüzeyinden lazer ışını gönderilerek ciltteki kılcal varisler yakılır. Lazer dışında radyofrekans ve mikrodalga gibi yöntemlerle de transdermal tedaviler yapılabilir. Ancak bu yöntemlerde, cilde çok sayıda iğne batırmak gerekir.

Bu tedavilerin amacı, kılcal varisleri cilt yüzeyinden yakarak azaltmaktır. Bunun için en sık kullanılan yöntemler lazer, radyofrekans ve mikrodalgadır.

“Transdermal lazer” ile büyük varis tedavisinde kullanılan “endovenöz lazer” sıklıkla karıştırılır. Yüzeyden gönderilen lazer ışını ciltten geçerek kılcal varislere ulaşır ve onları yakarak tahrip eder. Lazer genel olarak, cildin ince olduğu yüz bölgesinde daha başarılıdır. Bacakta ise, ten rengi açık ve kılcal varisleri çok küçük olan hastalarda daha etkili olur.

Transdermal tedaviler, mikroskleroterapiye uygun olmayan ya da bu tedavi sonrasında geride kalan çok ince kılcal varisler için daha uygundur.

Lazer, radyofrekans ve mikrodalga yöntemlerinin hepsi, kılcal varislerle beraber cildi de bir miktar yakabilir. Bu nedenle, işlem sırasında ağrıya ve ciltte bazı yan etkilere neden olabilirler.

2- ENDOVENÖZ LAZERLİ VARİS TEDAVİSİ

Endovenöz lazer, büyük varislerde varislere neden olan venöz yetmezlikli damarı kapatmak için kullanılan ve steril şartlarda yapılan bir tedavidir. Lazerin ışık enerjisinden elde edilen ısı enerjisi ile varisleri tahrip etmeye dayanır. Damarı kapatmak için gereken yüksek enerji çoğu zaman ciltte yanıklara, renk değişikliklerine yol açabilmektedir. Lazer ışığı ile kılcal varisler kolay bir şekilde yok edilir.

Varis tedavisi dahilinde lazerli tedavi seçeneği, son 5 yılda son derece popüler bir şekilde tercih edilmektedir. Cilde dışarıdan verilen lazer ışınları aracılığıyla çapı 1 mm altında olan toplardamar genişlemesi problemleri yok edilebilmektedir. Daha geniş boyutlarda olan toplardamarlar cilt dışından lazer tekniği ile tedavi edilememektedir. Damarı kapatma maksadıyla yapılan girişimde verilen yüksek enerji ile ciltte yanıklar, renk değişiklikleri oluşabilmektedir.

Endovenöz lazer ablasyonu (ELVA) Lokal anestezi desteğiyle işlem esnasında ince bir iğne yardımıyla damarın içine girilmektedir. EVLT ya da EVLA, önce büyük safen vene ultrason rehberliğinde ince bir lazer fiberi yerleştirilir ve damarın çevresine lokal anestezi uygulanır (tümesan anestezi). Sonrasında Doppler ultrason desteği ile tel damar içinde uygun noktaya yerleştirilmektedir. Sonrasında lazer ışığını damarın duvarına verecek olan ince tüp damar dahilinde ilerletilmektedir. Daha sonra, lazer cihazı çalıştırılarak damar boydan boya ısı ile tahrip edilir. İç yüzeyi tahrip olan bu damar, vücut tarafından gittikçe küçültülerek aylar içinde yok edilir. İşlem yaklaşık olarak 30 dakika – 1 saat zaman dilimi arasında sürmektedir. 1-2 saatlik dinlenme sonrasında hasta rahatlıkla evine gidebilmektedir. Günümüzde EVLA, safen venler, perforan venler ve bu damarların ana dallarının kapatılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır.

İşlemin yan etkileri yok denecek kadar azdır. EVLA’ da, tümesant anestezi adı verilen bu işlemle hem hastanın ağrı duymaması sağlanır, hem çevre dokular lazerden korunur hem de damarın içindeki kan boşaltılarak lazerin daha etkili olması sağlanır.

Ameliyatsız varis tedavilerinde, tüm işlemlerin ultrason rehberliğinde görerek yapılması çok önemlidir. EVLA da da, başlangıcından sonuna kadar işlemin tüm aşamaları ultrasonla izlenmelidir. fiberinin ucunun derin venlerde olmadığından emin olmak gerekir.

Varis tedavisinde doğru adres!

BURSA VARİS TEDAVİ MERKEZİ

Op.Dr. Yunus Keser Yılmaz

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

bizi arayın
ArabicEnglishGermanPersianRussianTurkish
Bizi Arayın
Copyright 2018. Bursa Varis Tedavi Merkezi. Op. Dr. Yunus Keser YILMAZ.
UYARI: Sitedeki içerik telif hakları kapsamında korunmakta olup izinsiz kopyalanamaz. Bu sitede yer alan bilgiler kullanıcıya bilgi vermek ve kamuoyunu bilgilendirme amacıyla
yazılmış olup doktor tavsiyesi yerine geçmez. Bu bilgilerin kişilere uygunluğu hekim kontrolü ve muayenesini gerektirir. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması
veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu sayfa sorumlu tutulamaz. Bursa Varis Tedavi Merkezi